Logo ΓΑΚ ΤΑΛ Φωτογραφία της Λίμνης Ευβοίας 1907  

κεντρική υπηρεσία | αρχική σελίδα | επικαιρότητα | χάρτης πλοήγησης | συχνές ερωτήσεις | χρήσιμες διευθύνσεις | επικοινωνία

Ιστορικόιστορικό Δραστηριότητες Αρχεία συλλογές Εκδόσεις Υπηρεσίες προς το κοινό


Βιογραφικά Προσωπικού
Βιογραφικό σημείωμα Βασίλη Ν. Δούκουρη

O Βασίλη Ν. Δούκουρης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας στις 23-05-1962. Εκεί έλαβε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παιδεία. Το ακαδημαϊκό έτος 1979-80 πραγματοποίησε την εγγραφή του στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. -Τμήμα Θεολογίας-, απ’ όπου αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1984, με το βαθμό “Λίαν Καλώς”. Υπηρέτησε ως Επιστημονικός συνεργάτης (Ε.Μ.Υ) στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ (1984-1985) και δίδαξε το μάθημα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ελλάδας. Παράλληλα με τα διδακτικά του καθήκοντα, διεκπεραίωσε ως ειδικός ερευνητής, ύστερα από πρόταση του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Νικόλαου Ζαχαρόπουλου, τη συλλογή αρχειακού και βιβλιογραφικού υλικού, σχετικού με τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.  

Στη συνέχεια, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές μου σπουδές, στο Μπάρι και στη Ρώμη (1985-1989). Στο διάστημα 1990-1993 δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Το 1993 προσλήφθηκε ως ειδικός επιστήμονας από τη Γραμματεία Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ., για τη συλλογή αρχειακού υλικού σχετικού με τη: Νεότερη Ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού. 

Το 1994 διορίσθηκε ως καθηγητής Θεολόγος στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ από το 1996 έως το 2000 δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής, το μάθημα της Μεσαιωνικής Ιστορίας στο τμήμα Ξεναγών, της σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Θεσ/νίκης. 

Το Σεπτέμβριο του 2000 αποσπάσθηκε στη θέση του προϊσταμένου του Τοπικού Αρχείου Λίμνης, όπου και υπηρετεί μέχρι σήμερα. 

Το 2002 παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δεκάμηνης διάρκειας, στο τμήμα “Διοίκησης Σχολικών Μονάδων” της Σχολής “Ανθρωπιστικών Σπουδών” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το 2004 ολοκλήρωσε, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ κ. Βαρναλίδη Σωτήριου και του καθηγητή Corsi Pasquale, την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica Greco-Byzantina “SAN NIKOLA” του Μπάρι (Ιταλία), με θέμα: Αγιολογικά Ευβοίας. Όσιος Δαυίδ ο Γέροντας. Συμβολή στη μελέτη των Ευβοέων αγίων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1470 -1830) (στην Ιταλική γλώσσα). 

Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό και έχει συγγράψει σειρά άρθρων και μελετών της Εκκλησιαστικής και νεοελληνικής ιστορίας, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά (Ηπειρωτικά Χρονικά, Μακεδονικά, Γρηγόριος Παλαμάς, NICOLAUS, Κεφαλληνιακά Χρονικά, Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών, Ευβοϊκό Χωριό, Ιστορικά και Αρχαιολογικά Χρονικά κ.ά.).

Παράλληλα, έχει διοργανώσει, ως προϊστάμενος των Γ.Α.Κ - Τοπικό Αρχείο ημερίδες και συνέδρια, με θέματα τοπικής ιστορίας, στα οποία συμμετείχαν έγκριτοι ερευνητές. 

Από ξένες γλώσσες ομιλεί και γράφει άριστα την Αγγλική και Ιταλική και σε ικανοποιητικό επίπεδο τη Γαλλική και την Τουρκική.